Om deze website goed te laten functioneren maakt deze website gebruik van cookies. Zonder cookies zijn sommige delen van deze website niet functioneel. Bijvoorbeeld de webshop. Daarnaast gebruiken wij Google analytics om de inhoud van deze website, voor de bezoeker zo prettig mogelijk te laten ervaren.

Blogs

Op bezoek bij waterschap Roer en Overmaas

Luuk Zaal HHNK.jpg

Op 1 en 2 mei bezochten de leden van het jeugdwaterschap waterschap Roer en Overmaas. De jeugdwaterschapsbestuurder van Hollands Noorderkwartier, Luuk Zaal, brengt verslag uit!

Op 1 en 2 mei zijn we als jeugdwaterschappers op bezoek geweest bij het waterschap Roer en Overmaas in Zuid-Limburg. Na een overnachting in een hotel bij Stein zijn we de Limburgse heuvellandschappen ingetrokken om meer uitleg te krijgen over de werking en de uitvoering van het waterbeheer in Zuid-Limburg. En dat is zeker uniek. 

Maar waarom dan zo uniek? Nou, dat komt hierdoor. Allereerst, heuvels. Die zal men niet zo snel vinden in Zuid-Holland of Groningen. Nee, alleen in Zuid-Limburg heeft men heuvels. En die heuvels zorgen voor een grote uitdaging wat betreft het waterbeheer!

Zo heeft waterschap Roer en Overmaas bijvoorbeeld heel veel waterbergingen. Waterbergingen zijn een soort van depots waarin het water hoort te stromen wanneer het heel veel regent. Zo blijven de heuveldorpjes droog en is er dus geen overlast.

​Iets anders dat ook een bijzonder kenmerk is van dit waterschap zijn haar buren. Het beheersgebied van R&O in Zuid-Limburg grenst namelijk zowel aan België en Duitsland en dat zorgt ervoor dat wanneer je dus een groot project moet doen, je met veel meer partijen om de tafel moet (in België doen de provincies, gemeenten en de staat bijv. allemaal een stuk waterbeheer) voordat je daadwerkelijk van start kan gaan. En dat dan ook nog eens in een andere taal!

Dat is bij mijn waterschap, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, net als de meeste andere waterschappen, niet het geval.

Tijdens een speciale wandeling leerden we nog veel meer over de werking van zulke ‘waterbergingen’ en het gebruik van bijvoorbeeld gras op de heuvels om modderstromen te remmen. 

Nadat we de wandeling hadden gemaakt en de uitleg voorbij was zijn we afgezet op station Heerlen en ging iedereen weer naar huis. Het was een fantastisch bezoek waar ik, en ik denk dat ik dan ook voor de andere bestuurders mag spreken, heel veel van geleerd heb! Dank jullie wel waterschap Roer en Overmaas!

Door: Luuk Zaal, jeugdbestuurder Hollands Noorderkwartier

 Agenda

Bezoek aan hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

01-Juni 09:00


Bezoek aan hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

02-Juni 09:00


Vakkanjers Live Event

14-Juni 09:00


Werkbezoek aan nader te bepalen waterschap

21-Sep. 09:00


Share |

Blogs