Om deze website goed te laten functioneren maakt deze website gebruik van cookies. Zonder cookies zijn sommige delen van deze website niet functioneel. Bijvoorbeeld de webshop. Daarnaast gebruiken wij Google analytics om de inhoud van deze website, voor de bezoeker zo prettig mogelijk te laten ervaren.

Blogs

Zevende Nationaal Deltacongres 2017

Zevende Nationaal Deltacongres.png

Op 3 november 2016 vond in Apeldoorn het Zevende Nationaal Deltacongres plaats. Het Jeugdwaterschap was erbij en brainstormde met bestuurders over de toekomst. Johannes doet verslag.

De ruim 2000 bezoekers werden welkom geheten door dagvoorzitter Inge Diepman en de gastheer, deltacommissaris Wim Kuijken. Hij verwees tijdens zijn welkomstwoord naar de Nationale Klimaattop: “We willen klimaatverandering tegengaan en er gelijktijdig op voorbereid zijn. Mitigatie en adaptatie zijn 2 zijden van dezelfde klimaatmedaille.”

Mooi waterjaar

Na het welkomstwoord  opende de Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, het Deltacongres. 

De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, kon het congres niet bijwonen. In een videoboodschap blikte ze terug op een mooi jaar op het gebied van water en samenwerking.

Jaarlijks zet de deltacommissaris een project uit het Deltaprogramma ‘in het zonnetje’. Dit jaar koos hij voor het project De Doorbraak van waterschap Vechtstromen.

Parallelsessies

Daarna volgden parallelle sessies over zoetwater, waterveiligheid, ruimtelijke adaptatie en ‘governance’, de organisatie van waterbeheer. Net zoals vorig jaar werd tijdens de sessies gebruikgemaakt van de ‘buzzmasters’, een systeem waarmee de aanwezigen via hun smartphone of tablet kunnen reageren op stellingen.

Deltaparade

De Deltaparade vormde de hele dag de centrale ontmoetingsplek. Daar stonden ontmoetingsplaatsen van de 8 gebieden en 3 generieke thema’s van het Deltaprogramma. En presentatiestands van organisaties, programma’s en projecten die hiermee verbonden, waaronder ook het Jeugdwaterschap. Wij hebben, samen met de bestuurders, gebrainstormd over de volgende onderwerpen:

Diversiteit van onze dijkenbouwers en watermanagers

Een introductie met cijfers van de waterschappen en de bevolking. Moet de overheid qua samenstelling een afspiegeling zijn van de bevolking? En hoe kunnen we als waterschappen en watersector meer allochtone jongeren interesseren om voor ons te komen werken?

Hoe zien de dijken van de toekomst eruit? 

We hebben nu ‘live’ dijken, maar de technologie verandert constant. Welke technologische ontwikkelingen hebben ze ondergaan?

De dijk houdt plastic soep niet tegen

Microplastics in kleding! Veel jongeren kopen goedkope kleding. En die kleding bevat veel microplastics. Hoe kunnen we jongeren bewust maken van deze ontwikkeling? En kunnen we ze ook overtuigen om andere kleding te kopen?

 Agenda

Jeugdwaterschap-weekend

Plaats : N.n.b.

Datum : 10-06-2017
Tijd       : 13:00 - 14:00

Share |

Blogs